Proč už v peněžence (ne)nosit hotovost?


V dnešním digitálním věku, kdy technologie hrají stále větší roli v našem každodenním životě, je otázka, jakým způsobem bychom měli spravovat své každodenní finance, stále aktuálnější. Jedním z hlavních aspektů je, zda bychom měli dávat přednost platebním kartám nebo hotovosti. Pro moderního muže, který se snaží držet krok s dobou, je odpověď poměrně jasná: platební karty nabízejí mnohem více výhod než tradiční hotovost.

Bezpečnost především

Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč by měl moderní muž nosit v peněžence primárně platební karty, je bezpečnost. Ztráta peněženky s hotovostí může znamenat nenávratnou ztrátu peněz, zatímco platební karty lze snadno zablokovat a tím ochránit své finanční prostředky. Moderní bankovní aplikace navíc umožňují okamžitou kontrolu nad svými kartami, takže v případě podezřelé transakce může uživatel rychle zasáhnout.

Pohodlí a praktičnost

Platební karty také nabízejí nepřekonatelnou míru pohodlí. Nemusíte se obávat, zda máte dostatek drobných nebo zda vám v obchodě vrátí správně. Stačí jedno přiložení karty a transakce je hotová. V současné době, kdy je možné platit kartou téměř kdekoliv, od supermarketů až po malé lokální obchody, se hotovost stává spíše přítěží než výhodou. Navíc digitální peněženky, jako jsou Apple Pay nebo Google Pay, umožňují provádět platby přímo z telefonu nebo chytrých hodinek, což zvyšuje pohodlí. Osobně bych se ale nespoléhal jen na digitální nosiče a raději s sebou vždy měl i jednu z našich peněženek, ve které je karta bezpečně ukryta a... nevybije se 🙂 

Kontrola nad výdaji

Další výhodou používání platebních karet je lepší kontrola nad osobními financemi. Všechny transakce provedené kartou jsou automaticky zaznamenány a je možné je kdykoliv zpětně zkontrolovat. Mnoho bankovních aplikací také nabízí možnost sledování výdajů podle kategorií, což usnadňuje rozpočtování a plánování. Naopak, s hotovostí je obtížné přesně sledovat, kolik peněz bylo utraceno a za co.

Otázkou ovšem je, zda s hotovostí zkrátka běžně neutratíte méně... Spousta studií tvrdí, že ano. Já si tím osobně jistý úplně nejsem, nicméně to už je na zvážení každého 🙂 

Výhody a odměny

Většina platebních karet nabízí různé výhody a odměny za používání, jako jsou cashbacky, body nebo míle. Tyto programy mohou přinést další hodnotu za každou provedenou transakci. Například, pravidelným používáním kreditní karty může muž získat zpět určité procento svých výdajů nebo nasbírat body, které může následně vyměnit za slevy nebo jiné benefity. Hotovost tyto výhody jednoduše neposkytuje. Nově tzv. míle nabízí i Revolut. O výhodách Revolutu si můžete přečíst v našem dalším článku.

Výhody při cestování

Platební karty jsou také nepostradatelné pro cestování. Při cestách do zahraničí je mnohem jednodušší a bezpečnější spoléhat se na platební kartu než na hotovost. Platební karty jsou akceptovány po celém světě a umožňují provádět transakce bez nutnosti měnit peníze na místní měnu, což může ušetřit čas i peníze. Kromě toho, karty často nabízejí lepší směnné kurzy než směnárny, což znamená další úsporu.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.