Péče o kožené doplňky v zimě


Ačkoli jsou zimy poslední dobou v našich podmínkách mírnější, i tak se nám tu během nich často objeví takové nešvary — vlhkost, déšť, sníh, mráz nebo všechno dohromady. A ani jedno se s kůží moc nepřátelí. Skoro by se až dalo říct, že zima je pro kůži vlastně to nejhorší období. Co s tím? O koženou peněženku se můžete v klidu starat v běžném režimu — ta totiž s deštěm, sněhem a mrazem nepřijde do styku o moc víc, než třeba na podzim nebo na jaře. Co ale kožené boty, tašky, kabelky, kabáty a bundy? Jim byste v zimě měli věnovat péče přece jen o trochu více. Jak na to se dozvíte v tomto článku.

Skladování a sušení kožených doplňků

Kůže je nejraději ze všeho přirozeně suchá a dýchá. Proto jí můžete k dlouhověkosti jednoduše pomoci tím, že ji po každém kontaktu se vlhkostí (déšť, sníh) necháte pěkně přirozeně a pomalu vyschnout. Rozhodně jí nepomáhejte radiátorem, přímotopem nebo čímkoli jiným. Prostě ji jen nechte být a ona hezky uschne sama. Pokud se například vrátíte s hodně mokrými botami, nic nezkazíte, když z nich vodu nejdřív hadříkem setřete a až potom je necháte na pospas přirozenému schnutí. Zároveň je nechte pokud možno někde v prostoru — to platí zejména pro bundy a kabáty. Nikdy je neskladujte v nějakém plastovém obalu nebo vaku! Vždy jen na ramínku a nejlépe tak, aby se vlhkost nedržela v okolí — to znamená, že když bundu dáte do skříně mezi ostatní bundy a kabáty, tak jí moc nepomůžete. Vlhkost se bude ve skříni zkrátka držet déle, protože ji nasáknou ostatní svršky. Pro boty je ze všeho nejlepší použít napínák nebo prostě noviny, kterými boty vycpete a pomůžete tak jejich vnitřnímu schnutí. Pro vnější schnutí a perfektní dýchání jsou skvělé také látkové pytlíky, ve kterých jsou často kvalitní boty zabaleny už při zakoupení — zdravím Loake 👋 — vyplatí se je nevyhazovat.

Čemu se vyhnout a na co dávat pozor

Po vlhkosti si v zimě na vaše kožené doplňky brousí zuby další zástup nepřátel: chemie, mechanické poškození a extrémní teploty. Opět platí, že ani jednoho z nich nemá kůže příliš v lásce.

Jak se zbavit map od posypových solí

S chemií se nejčastěji setkají vaše boty v podobě různých posypů, kterých byste je po příchodu z venku měli šetrně zbavit.

Nejjednodušší způsob, jak odstranit mapy z posypových solí je roztok octa a vody v poměru 1:1, do kterého namočíte bavlněný hadřík a boty jím očistíte. Potom je samozřejmě nechte opět hezky pomalu a přirozeně vyschnout.

Mechanické poškození kůže

Mechanické poškození: poškrábání, polámání a pošlapání hrozí nejčastěji opět botám — a především jejich koženým podrážkám, pokud je máte — nebo různým kabelkám a taškám, které můžete například v hromadné dopravě nechat ležet na zemi, kde je může někdo nedopatřením pošlapat. Nejhorší jsou kamínky z mechnických posypů, které mohou poškodit jak koženou podrážku vašich bot, tak vaši koženou tašku, když je náhodou bude mít v botě zapíchnuté spolucestující, který vám na ni šlápne. Pokud chcete být na světlé straně síly a ochránit jak svou koženou podrážku, tak doplňky všech, kterým byste na ně mohli nedopatřením šlápnout, mrkněte na článek o tom, jak se starat o koženou podrážku bot, kde se dozvíte, jak se kamínků zbavovat. A pokud jde o vaše vlastní kožené tašky, tak se zkátka zejména v zimě vyhněte jejich pokládání na zem. Do vlhké sněhové břečky. Na dosah ozubených podrážek ostatních lidí… Brrrr.

Extrémní teploty

Extrémní zima, stejně jako horko nebo přímé sluneční světlo kůži vysušují. Proto — ačkoli se v našich končinách s opravdu extrémní zimou často nesetkáme — kůži v zimě častěji vyživujte. Kondicionérem a krémem. Nic složitého. Jen se vyhněte přípravkům s různými pigmenty nebo silikonem. Ideálně něco s včelím voskem nebo lanolinem.

Přes zimu zároveň boty příliš nevoskujte! Vosk jim sice dodá lesk, ale taky je trochu vysuší, což není — zejména v kombinaci s chladem — zrovna ideální.

Jak se o kožené doplňky v zimě starat

Stačí se držet několika základních pravidel, která platí celoročně. Jen je v zimě dodržujte striktněji nebo je aplikujte častěji.

  1. K veškerému čištění používejte bavlněný hadřík a boty kartáčujte
  2. Nečistoty a vlhkost odstraňujte jemně — je lepší jedno místo hadříkem nebo kartáčem přejet stokrát jemně než desetkrát hrubě
  3. Vyživujte kondicionérem a krémem
  4. Nepřehánějte to s voskem a impregnací
  5. Nepoužívejte žádné přípravky se silikonem nebo přidanými pigmenty
  6. Buďte opatrní a vše nejdřív zkoušejte na malém nebo méně viditelném místě
  7. Vysušujte pomalu a přirozeně
  8. Skladujte tak, aby kůže mohla dýchat

Na co nezapomenout

Nezapomeňte na to, že všeho moc škodí. Platí to pro vlhkost, sucho vysoké nebo nízké teploty stejně jako pro přílišnou péči. Kůže má přirozeně stárnout do krásy. Má zrát a získávat patinu. Nezapomínejte na to. Neberte kůži její přirozenost.

Pokud vaše sezónní kožené doplňky ve zdraví přežily další zimu, nezapomeňte je na další sezónu uskladnit tak, aby byly v přirozené míře vlhkosti, respektive v přirozeném suchu a aby mohly dýchat — nezavírejte je tedy do žádých obalů nebo umělých pytlů a pytlíků.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.