Jak vybrat krém, mýdlo, pěnu nebo gel na holení


V jednom z předchozích článků jsem se podíval na kloub tomu, jak se o vousy starat, když si je chcete nechat narůst. Co ale, když je chcete oholit? Budete samozřejmě potřebovat holící strojek. Výběru pořádného holícího strojku se věnuji zase v jiném článku. Strojek ale bohužel nestačí. Pokud se za každou cenu nechcete pořezat, budete potřebovat ještě něco, po čem břit žiletky hladce sjede. Krém, mýdlo, pěnu nebo gel na holení. Nabídka je dost široká. Jak tedy vybrat? Dozvíte se v tomto článku.

K čemu vlastně všechny ty pěny, mýdla, krémy a gely jsou?

Všechny prostředky na holení plní čtyři základní funkce:

  1. Hydratují a změkčují vousy. Udržují vousy při holení vlhké a poddajné. Právě díky tomu, co si na tvář před holením nanesete je snadnější se oholit. 
  2. Zvlhčují. Tvoří mezi ostřím a tváří ochrannou vrstvu, díky které břit snadněji klouže. Tvář díky tomu nemáte tolik podrážděnou a zarudlou. Ušetříte pár kapek krve. 
  3. Vidíte, kde už jste se holili. Díky tomu, kde už vrstva není víte, že tam už jste se holili a nemusíte to místo dráždit znovu.
  4. Zklidňují a osvěžují pokožku tváře. Díky nim se cítíte po holení svěžeji.

Pěna na holení

Začněme rovnou s tím nejjednodušším. Pěnu na holení určitě znáte. Podle mě jde o zdaleka nejpohodlnější způsob, jak na tvář dostat bílou vrstvu mýdlové pěny, která vám pomůže udržet si konstatní množství krve v těle. Natlakovaná plechovka je all-inclusive. Nepotřebujete k ní štětku, pěna se z ní snadno nanáší, je vzdušná, snadno se omývá. Hlavním nedostatkem pěny je vůně, která u většiny běžně dostupných pěn není bůvíjak vábná. Pokud můžete, sáhněte po pěně od italské značky Proraso. Sám používám jejich variantu pro citlivou pokožku s vůní zeleného čaje. Bez parabenů, bez umělých olejů.

Gel na holení

Druhý kandidát na nejjednodušší způsob, jak se mokře oholit. Má bohatší pěnu, protože je vlastně koncentrovanějším mýdlem. Jinak je to prakticky to stejné, jako pěna. Jen je s gelem trochu víc práce — musíte z něj pěnu vlastně udělat. Famózní prémiové gely na holení najdete v nabídce italské značky Acqua di Parma. Jsou dražší, ale voní nedostižně. Hledejte Acqua di Parma Barbiere.

Krém na holení

Pokud jste se s nimi ještě nesetkali, tak pozor. Nejde o krém po holení, ale o krém na holení. Velkou výhodou krému je, že ho můžete nanést rovnou na tvář. Nemusíte z něj nutně šlehat štětkou pěnu. Ačkoli se to na první pohled — díky vyšší ceně kvalitních krémů —nemusí zdát, tak je holení s krémem vlastně o dost levnější, než s pěnou. A rozhodně levnější, než holení s gelem od Acqua di Parma 😃 Krému totiž potřebujete jen trošku. Buď z té trochy vyšleháte hromadu pěny nebo si ji prostě rovnou nanesete na tvář. U krémů se opět rozhodně nesplete, pokud si vyberete levnější Proraso, superprémiový od Acqua di Parma nebo zlatou střední cestu od Truefitt & Hill.

Mýdlo na holení

Poslední — a nutno dodat nejnáročnější — variantou jsou mýdla na holení. Je to, podobně jako břitva nebo shavetta, tak trochu něco pro fajnšmekry. Pokud berete holení opravdu vážně a máte z něj vlastně takový rituál, tak je mýdlo jasnou volbou. Z mýdla vygenerujete za pomoci štětky tu nejjemnější pěnu s nejlepšími vlastnostmi. Pokud chcete holení s mýdlem vyzkoušet, doporučuji začít něčím se skvělým poměrem cena/výkon — Proraso nebo Mühle. Uvidíte, jestli vám to vlastně bude vyhovovat. Mokré holení s mýdlem totiž není žádná rychlovka, kterou chcete mít rychle z krku. Chce to čas, praxi, trpělivost. Výsledek ale stojí za to. A co si budeme namlouvat… těch pár minut navíc v klidu koupelny si určitě zasloužíte. Když si budete chtít dopřát něco opravdu extra, můžete se poohlédnout po nějakém mletém mýdle. Třeba něco od italského výrobce Saponoficio Varesino, který veškerá mýdla dělá dodnes ručně stejnou technikou, jako to dělal jejich zakladatel Bardelli Dante už ve 40. letech 20. století.

 


Napište komentář


Berte prosím na vědomí, že komentáře musí být před publikováním schváleny.